Sydkystens Renseanlæg skal bygges om

Spildevand

Forsyning Helsingør arbejder med to forskellige løsningsmodeller.

none

Når det regner kraftigt er kapaciteten på Sydkystens Renseanlæg i Espergærde for lille til at klare trykket fra regnvandet, og det er nødvendigt at lede en blanding af regnvand og spildevand ud i Øresund. I takt med klimaforandringerne og de større nedbørsmængder forventes presset på renseanlægget at blive større fremover. Derfor har Forsyning Helsingør besluttet, at renseanlægget skal bygges om, så det kan håndtere større mængder spildevand og regnvand samt rense det hurtigere. Dermed mindskes risikoen for overløb til Øresund.

Foreløbig er det besluttet at gå videre med to mulige løsningsmodeller, som skal undersøges nærmere, inden der træffes endelig beslutning. Den ene er en løsning med ombygning af eksisterende tanke og anlæg. Den anden er en ombygning kombineret med indførsel af en ny teknik, der forøger rensehastigheden, og som er ved at blive indført på renseanlæg i Århus og i Aalborg.

Ombygning færdig i 2024
Arbejdet med ombygningen forventes at følge en overordnet tidsplan – hvor ombygningen senest kan stå færdig i 2024:

  • 2020 – Teknologiafklaring, valg og projektering
  • Ultimo 2020/primo 2021 – Ansøgning om fornyet udledningstilladelse, VVM-screening m.v.
  • Medio 2021 – Udbud
  • Ultimo 2021 – Licitation og kontraktunderskrivelse
  • Medio 2023 – Forventet aflevering af ombygget anlæg

Da der kan komme uforudsete udfordringer i processen, VVM-klager, forsinkede udbud og evt. ændringer på eksisterende anlæg som konsekvens af byggetekniske indgreb, er der indført en buffer i tidsplanen. Det betyder, at aflevering af den endelige løsning ikke kan garanteres før medio 2024, men Forsyning Helsingør vil gøre sit bedste, for at ombygningen kan færdiggøres inden.

Fælleskloakeret før 1970
Udfordringerne med klimaforandringer opleves over hele landet. I de fleste byer er der fælleskloakering i boligområder, der er bygget før 1970. Det betyder, at spildevand fra boliger og regnvand fra tage, indkørsler og veje føres til samme ledning. Store dele af Espergærde er fælleskloakeret.

Ved nybyggeri er der krav om bassinløsninger og separatkloakering. Dvs. at der er to ledninger i vejen og på grunden. En til spildevandet fra boligerne – og én der afleder regnvandet. Derved kan regnvandet forsinkes på dets vej til det øvrige spildevandsnet og dermed til en vis grad mindske presset på systemet.