Toiletskyl og opvaskevand bliver til grøn energi

Spildevand

Forsyning Helsingør øger produktionen af klimavenlig el og varme fra rådnetårne på renseanlæg.

none

Hver gang borgerne i Helsingør Kommune trækker ud i toilettet eller tømmer opvaskebaljen, er de med til at sikre produktionen af grøn energi i Forsyning Helsingør. Det sker på de to renseanlæg i Helsingør og i Espergærde, hvor spildevandet langsomt nedbrydes til brugbart slam. I såkaldte rådnetårne udsender slammet biogas, der via en gasmotor omdannes til el og varme. De senere år har rådnetårnene gennemgået en renovering, og det har resulteret i en stigning i produktionen af grøn energi, så den nu står for henholdsvis 39 procent af det samlede el-forbrug og 37 procent af det samlede varmeforbrug på de to renseanlæg.

”Det er dejligt at se, at produktionen af klimavenlig energi stiger på de to renseanlæg. Spildevandet er fyldt med ressourcer, der kan genanvendes, og vi arbejder henimod at udvikle anlæggene, så de i endnu højere grad bliver til små energifabrikker, der er med til at fremme den grønne omstilling”, siger adm. direktør Jacob Brønnum.

”Nu begynder den grønne energiproduktion i rådnetårnene for alvor at rykke noget i forhold til at kunne dække store dele af renseanlæggenes egetforbrug. Vi er ved at nå det optimale niveau med det nuværende produktionsapparat, men vi vil gerne blive endnu mere effektive og innovative i forhold til at udnytte spildevandet til produktion af energi. Derfor arbejder vi også på senere i år at kunne koble en varmepumpe på de to anlæg – og dermed på sigt kunne producere endnu mere el og varme”, fortæller Charly Dahlsen, afdelingsleder for Spildevand.

Kan dække elforbrug i 190 parcelhuse
Den samlede produktion af el fra de to rådnetårne steg med 17 procent fra 722.763 kWh i 2017 til 848.806 kWh i 2018, så produktionen nu svarer til det årlige el-forbrug i ca. 190 parcelhuse i gennemsnitlig størrelse med to voksne og to børn.

Den samlede produktion af varme steg med små 7 procent fra 2017 til 2018.

Fakta: Samlet el- og varmeproduktion på renseanlæg i Helsingør og Espergærde:

2017:

El-produktion: 722.763 kWh
Varme-produktion: 863.071 kWh*

2018:
El-produktion: 848.806 kWh
Varme-produktion: 919.607 kWh*

Mængderne af energi produceret på de to renseanlæg bliver påvirket at flere forskellige faktorer herunder kvaliteten af spildevandsslammet, temperaturer i rådnetårnene samt stabiliteten på gasmotoren. Der produceres ikke energi på Forsyning Helsingørs tredje renseanlæg i Hornbæk, da anlægget ikke er teknisk udviklet til dette.

*Varmeproduktionen er indtil videre opgjort på baggrund af en beregningsmodel, men vil med tiden blive målt direkte.