Udsigt til færre overløb i Espergærde

Spildevand

Forsyning Helsingør er i fuld gang med at etablere to bassiner i Espergærde, der skal reducere mængden af overløb med ca. 75 procent på to år. På lang sigt er ambitionen et spildevandssystem uden overløb.

Hornbækvej/Ny Strandvej

Bor man i Espergærde har man næppe kunne undgå at se det store anlægsarbejde, der finder sted i krydset ved Hornbækvej/Ny strandvej. Det drejer sig om etableringen af et 950 m3 stort forsinkelsesbassin til opblandet regn- og spildevand. Og ikke langt derfra – på Sydkystens Renseanlæg – foregår der et lignende anlægsarbejde. Her etableres der lige nu et 2.800 m3 stort udligningsbassin, der skal øge renseanlæggets kapacitet af opblandet regn- og spildevand.

Det er Forsyning Helsingør, der etablerer begge bassiner. Anlægsarbejdet begyndte i marts, og ifølge planen forventes bassinet ved Hornbækvej/Ny strandvej at kunne tages i drift i april 2024. Udligningsbassinet på Sydkystens Renseanlæg vil stå færdigt seks måneder før i september 2023.

Bassiner skal tilbageholde regn- og spildevand
Bassinet ved Hornbækvej/Ny strandvej kommer til at fungere som et forsinkelsesbassin til både regn- og spildevand, inden det løber ned i kloakken, fortæller Allan Bruus, vandchef i Forsyning Helsingør:

Det nye bassin opsamler og forsinker både regn- og spildevand på dets vej mod renseanlægget. Dermed mindskes belastningen på kloaksystemet og risikoen for overløb til Øresund.
Allan Bruus, vandchef i Forsyning Helsingør

”Når det regner kraftigt, kan kloaksystemet ikke både håndtere den øgede mængde regnvand og spildevand. Det nye bassin opsamler og forsinker både regn- og spildevand på dets vej mod renseanlægget. Dermed mindskes belastningen på kloaksystemet og risikoen for overløb til Øresund”.

Bassinet etableres som et lukket underjordisk bassin, så det giver færrest mulige lugtgener for naboerne. Efter anlægsarbejdet vil arealet blive reetableret til et grønt område.

Udligningsbassinet på Sydkystens Renseanlæg skal erstatte de forklaringstanke, der nu er blevet taget ud af drift på renseanlægget. Udligningsbassinet øger kapaciteten på renseanlægget, så det bliver muligt at tilbageholde større mængder af opblandet regn- og spildevand. Dermed mindskes risikoen for overløb til Øresund.

Sydkystens Renseanlæg
I baggrunden af billedet ses de to forklaringstanke på Sydkystens Renseanlæg, som lige nu er ved at blive fjernet for at gøre plads til det 2.800 m3 store udligningsbassin.

Tre ud af fire overløb fjernes
Som en del af Forsyning Helsingørs nye grønne Strategi 2025 er der en langsigtet ambition om et spildevandssystem uden overløb. Og når begge bassiner står færdigt i 2024, vil det også være et vigtigt og stort skridt i det langsigtede arbejde med at minimere overløb til naturen.

Med de to bassiner tilsammen bliver det muligt på bare to år at fjerne ca. 75 procent af overløbsmængden fra Espergærde til Øresund.
Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Med de to bassiner tilsammen bliver det muligt på bare to år at fjerne ca. 75 procent af overløbsmængden fra Espergærde til Øresund. Det er en markant reduktion, som vil have en positiv effekt på fx badevandskvaliteten ved Espergærde strand. Badevandet bliver renere og bedre – til stor glæde for især de vandglade beboere i Espergærde, der ofte tager en dukkert ved stranden ”, fortæller Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Etableringen af de to bassiner i Espergærde er en del af Masterplanen for spildevand og regnvand i Espergærde. Planen er udarbejdet af Forsyning Helsingør i samarbejde med Helsingør Kommune og har til formål at mindske risikoen for overløb til naturen.

Flere indsatser mod overløb og oversvømmelser i kommunen
Det er ikke kun i Espergærde, at Forsyning Helsingør arbejder på at reducere risikoen for overløb og oversvømmelser. Også i Helsingørs gamle bykerne, Tikøb og Ålsgårde er der udfordringer med overløb eller risiko for oversvømmelser. Nogle af stederne er der allerede inden for de seneste år blevet gennemført en række klimatilpasningsprojekter, der skal minimere risikoen for overløb, fx i Hestemøllestræde i Helsingørs gamle bykerne. Andre steder i kommunen, fx i Ålsgårde, er de konkrete projekter stadig under udvikling.

Fakta: Fald i mængder af overløbsvand i 2022.
I 2022 løb der ca. 169,225 m3 overløbsvand fra Forsyning Helsingørs renseanlæg til Øresund. I 2021 var tallet ca. 178.000 m3.

Mængden af overløbsvand fra kloakken til naturen var i 2022 på ca. 132.300 m3. Det er markant fald fra 2021, hvor tallet var ca. 297.000 m3. Årsagen til det store fald af overløbsvand fra kloakken til naturen skyldes primært, at der har været mindre regnmængder i 2022 end året før.